Skip links
arta foitei de aur

Arta foitei de aur

Aplicarea foitei de aur si a variantei sale mai putin pretioase, dar cu acelasi efect estetic – Schlagmetalul, numita de italieni si “doratura” este o arta veche de peste 1000 de ani, detalii cu aur placate intalnindu-se chiar si la vechii egipteni.  Acum este disponibila si la noi prin artizani priceputi ce pot crea decoruri extraordinare cu aur, cupru sau argint.

 

 

Aurul este elementul cunoscut din cele mai vechi timpuri. Fiind răspândit în stare nativă în natură, el se putea obține ușor în cantități mici. Se crede că aurul a fost descoperit înaintea cuprului. Cules sub forma unor bucăți strălucitoare din nisipurile râurilor și din depunerile aluvionare, aurul a fost dintotdeauna un metal de ornament, apreciat pentru luciul său galben, dar mai ales pentru stabilitatea sa față de agenții corozivi. Ușor de prelucrat, prin ciocănire, el lua forma diverselor obiecte de podoabă sau de cult cunoscute în antichitate. Aurul pur (care este întotdeauna galben) este prea moale pentru folosirea sa ca bijuterie.

 

Acum pentru aurire se pot foloi folii din aur cu grosime de doar 3 microni, create industrial, ceea ce fac lucrul mai rapid. Tenica aplicarii foitei de aur este migaloasa, ceea ce face ca artizanii sa stapaneasca aceasta tehnica si secretele aplicarii, in foarte mult timp.

 

Adezivul folosit in poleire se numeste mixtion si ajuta la prinderea foitei pe suprafata de decorat. Exista diverse tipuri de mixtion, iar timpul de uscare al fiecaruia variaza in functie de solvent.

 

Foita fara transfer, sau libera se extrage din plic sau din carnet cu ajutorul unei pensule speciale, late din par natural de veverita. Odata ce se electrizeaza pensula, aceasta ridica foita ce se poate aplica mai apoi direct peste suprafata tratata cu mixtion. Pasul necesita multa atentie, intrucat foita nu mai poate fi repozitionata.


Foita cu transfer este atasata unei coli de hartie deja electrizata. Aceasta se indeparteaza mult mai facil din carnet, fie cu ajutorul pensulei pentru auritura din par de veverita, fie direct cu degetele.
De asemenea, se poate polei si cu abbursting, tamise sau schabin – caderi de dimenisiuni mici, medii sau mari din foita. Acestea se presara peste mixtion, dupa care se preseaza pentru a adera perfect.

 

Foita de aur se poate finisa cu ajutorul pietrei de agat pentru a i se reda stralucirea de neegalat.

 

Schlagmetal-ul este o foita dintr-un aliaj ce imita foita de aur, argint sau cupru. Schlagmetal-ul mai este cunoscut si sub denumirea de foita compozita sau aur german, si este fabricata din alama si aliaj de zinc si cupru. Grosimea unei foite de schlagmetal este de 3 microni. Recomandam folosirea schlagmetal-ului pentru icoane sau poleirea obiectelor de interior, deoarece acest metal nu este rezistent la agentii externi (umiditate si diferente de temperatura). Pentru obiectele exterioare recomandam folosirea foitei de aur pur. Puteti aplica la exterior schlagmetal-ul argintiu, acesta fiind fabricat din aluminiu 100%, metal ce nu se oxideaza.

 

In mod manual nici aurul si nici Schlagmetalul nu pot fi asternute perfect pe suprafata de aurit. Foitele se vor cuta si chiar rupe uneori. Forma si contururile rupturilor acestora vor avea aspecte distincte si vor identifica cu precizie materialul folosit.


Cutele foiteilor se for regasi si recunoaste cu ochiul liber pe suprafetele aurite caci ele se vor concretiza sub forma unor “zgarieturi” prin care se poate zari culoarea originala a suprafetei de aurit.
Aurul fiind mult mai subtire si docil va lasa semne abia perceptibile pe suprafata aurita sub forma unor scurte (1-5 mm), rare si foarte delicate retele de “zgarieturi” zigzagate de grosimea firului din plasa de paianjen.

 

La intersectia a doua sau mai multe astfel de “zgarieturi” se formeaza adesea un fel de insula triunghiulara (sau poligonala) unde foita de Schlagmetal nu a mai aderat la suprafata.

 

Aceste “imperfectiuni fac suprafata sa fie pretioasa si delicata si sa imprumute din personalitatea artistului. Foita de aur nu e doar un accesoriu ideal pentru stilul clasic, este la fel de actuala si intr-un decor contemporan!

 

Pentru proiecte unice si echipa de aplicatori profesionisti de foita de aur, argint sau cupru, ne puteti contacta acum!

 

Distribuie articolul

Ți s-a părut interesant? Distribuie!

×
Explore
Drag