Tesatura ikat, un trend nou si vechi deopotriva
Tesatura ikat este acum in cele mai multe ambientari si de multe ori ne intrebam, cum au putut designerii de textile sa creeze patternuri atat de colorate si atragatoare, atat de subtile cromatic si cu modele atat de moderne? Iata cum, invatand istorie!
Ikat este unul din patternurile si printurile mele favorite, are un aspect boho chic si da casei un aer sofisticat si vibrant, colorat si elegant. De ce? Pentru ca este un motiv testat in toata lumea si este adanc inradacinat in subconstientul nostru colectiv, vine din negura vremurilor si din traditii milenare, cum sa nu il simtim ca fiind familiar si placut.
In ciuda complexitatii sale este un motiv foarte vechi ce pare sa se fi dezvoltat concomitent in mai multe comunitati umane de pe tot globul, el apare in locuri precum Peru in perioada precolumbiana, Guatemala, Yemen in secolul X, Japonia, Indonezia, India, Uzbekistan. Unele tipuri de Ikat pun accentul pe precizia desenului, la altele tesaturile se pierd intr-un efect de umbra.
Efectul de blur( intrepatrundere a culorilor) al unor tipuri de ikat este cunosctu ca “abra sau “nor” si vine de la culorile tesaturii ce se intrepatrund. Ikaturile mai precise erau mai scumpe pentru ca presupuneau o mai mare precizie si maiestrie a artizanilor si o tehnica mai buna de vospire a firelor, plus un timp mai mare de productie.
Tehnica de realizare a modelului este un complexa, firele se vopsesc inainte, suna ciudat, pentru ca noi acum folosim tehnici specifice printului care vin sa vospeasca un material gata tesut, ikatul era la inceput o serie de fire prevospsite, care ulterior se teseau in forma de covor sau material mai subtire pentru vestminte. Termenul de ikat pronuntat ‘ee-KAHT’ vine la malesianul ‘mengikat,’sau a ‘lega’, ‘nod’, pentru ca firele erau legate in manunchiuri si vopsite dupa care folosite in ordine la tesut, pe un razboi. Patternul seamana oarecum cu scoartele noastre oltenesti dar este diferit si foarte frumos, atat cromatic cat si ca diversitate a modelelor geometrice.
Trendul ikat nu e nou, tehnica si textilele au ajuns in Europa prin intermediul comerciantilor olandezi din Asia de Sud Est, exploratorilor Spanioli in America de Sud si prin intermediul calatorilor pe Drumul Matasii catre centrele producatoare de tesaturi ikat din Samarkand si Bukhara.
In secolul XXVII in Franta, producatorii de matasuri cautau in toata lumea modele exotice si au creat o tafta cunoscuta ca model aschiné à la branche. Si acum ca si atunci, editorii de materiale, cauta in toata lumea tesaturi minunate spre a le reinterpreta si restaura la frumusetea lor de altadata.
Ikat este un simbol al globalizarii si al fascinatiei motivelor etnice din ultimii ani, stilul ethnic chic sau boho chic a popularizat acest model si continua sa fie in mare voga printre editorii de textile, un pattern frumos si valoros, ce ne vorbeste nu atat mintii cat sufletului, zonelor ascunse din inima noastra care stiu ca toti suntem interconectati si ca frumosul este acel ceva inefabil care ne lega de alte culturi si de stramosi.
Pentru mine ikat este unul din patternurile favorite il caut si il iubesc si sunt convinsa ca de acum inainte si voi il veti iubi.